Kategoriat
lakiapu

Lakineuvontaa netissä – ilmaiset palvelut suomalaisille

Elämässä voi tulla eteen useita tilanteita, joissa ammattilaisten tarjoama lakineuvonta on tarpeen. Yhteydenotto lakimiehiin saattaa kuitenkin jäädä tekemättä korkeiden kustannusten pelossa, ja kansalainen päätyy painimaan huolensa kanssa yksin. Oma-aloitteisuus ja itsenäinen tiedonhaku ovat toki hyviä ominaisuuksia, mutta suomalaisten hyvä tietää, että myös ilmaista lakineuvontaa netissä on mahdollista saada. Olemme koonneet oppaaseemme maksutonta asianajoapua tarjoavia yrityksiä ja järjestöjä, joihin suomalaiset voivat ottaa yhteyttä, jatka lukemista!

Minilex – selkokielisiä oppaita ja ilmaista lakineuvontaa foorumilla

Minilex tarjoaa erilaisia lakipalveluita, joista osa on käyttäjille täysin ilmaisia. Minilexin lakiartikkelit kääntävät vaikealukuisen lakitekstin selkokielelle, ja kirjastosta löytyy tietopaketteja aina kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista yrityksiin liittyviin lakiasioihin. Voit selata lakitietoa muun muassa työ- ja virkasuhteita, verotusta, perheoikeutta, rikosasioita, perintöoikeutta, asunto- ja kiinteistöasioita käsittelevistä aiheista, ja saada selvyyttä tilanteeseesi sitä kautta. 

Ilmainen lakineuvonta on rajoitettu käyttäjien lähettämiin kysymyksiin vastaamiseen julkisesti. Kysymykset julkaistaan Minilex-palvelussa, eivätkä ne voi sisältää henkilökohtaista, salassa pidettävää tai muuten arkaluontoista tietoa. Koska UKK-osio vastauksineen ei paljasta henkilöiden tai yritysten nimiä tai muutakaan yksilöivää tietoa, vastaus jää helposti yleiseksi ja suppeaksi.

Laajempi tilannekatsaus saadaan, kun Minilex-lakineuvonnan puoleen käännytään puhelimitse. Lakipuhelin ei kuitenkaan ole maksuton, vaan veloittaa soittajalta 2,95€ / min + ppm. Minilexiin voi myös jättää sitomattoman tarjouspyynnön lakimiehen palkkaamiseksi. Näitä tietoja käsitellään luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta palveluun.

LakiChat – ilmaisia neuvoja oikeustieteen ammattilaisilta

Vaikka LakiChat on toistaiseksi suljettu resurssipulan vuoksi, on sen maksuton ”Juttele juristin kanssa” -palvelu auttanut useita erilaisten oikeusasioiden kanssa painivia suomalaisia vuodesta 2016 lähtien. Palvelun taustatiimi haluaa tarjota heikommalle osapuolelle ilmaisia oikeusneuvoja vastaamalla yksityisesti heille esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkitapauksina julkaistut kertomukset jaetaan nimettömästi ja vain asianomaisen suostumuksella. LakiChat auttaa myös yrityksille ja viranomaisille lähetettävien vaatimusten muotoilussa.

Yhteydenotto voidaan tehdä omalla nimellä tai anonyymisti nimimerkillä. Jos asia on monimutkainen tai vaatii syvällisempää selvittämistä, LakiChat neuvoo eteenpäin ja ohjaa kysyjän sopivan lakiasiaintoimiston luokse. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan tyrkytetä pakolla, vaan vasta sitten, kun sen uskotaan olevan viisain ratkaisu käsillä olevaan lakiongelmaan. LakiChatin suositusten noudattaminen on vapaaehtoista eikä palvelun käyttö sido kysyjää mihinkään. 

Suomen Asianajajaliiton maksuton asianajajapäivystys

Suomen Asianajajaliitto päivystää usealla paikkakunnalla ympäri Suomea ja tarjoaa oikeudellisissa asioissa maksutonta neuvontaa. Maksuton palvelu sisältää tilanteen arvioinnin, ja neuvoja kuinka jatkaa eteenpäin. Päivystyksessä ei hoideta varsinaisia toimeksiantoja tai laadita asiakirjoja, vaan keskitytään tilanteen ensiarviointiin ja seuraavien askeleiden kartoittamiseen. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne käydään kasvotusten. 

Ajanvarauspalvelua ei ole, vaan asiakkaat saapuvat asianajapäivystykseen sen aukioloaikana. Maksuton asianajajapäivystys ei ole ympärivuorokautista eikä avoinna päivittäin. Esimerkiksi Turussa neuvontaa on tarjolla Diakoniakeskuksessa kerran kuukaudessa klo 17–18 välisellä ajalla. Yhdelle asiakkaalle on varattu noin 15 minuuttia keskusteluaikaa, ja vuoronumeroita jaetaan sen verran, kun palvelun aukioloaikojen puitteissa on mahdollista. 

Oikeusaputoimisto ja yrittäjäjärjestöt – ilmaista apua vähävaraisille ja jäsenille

Oikeusapu- ja edunvalvontapiirit tarjoavat erilaisia oikeusapu- ja edunvalvontapalveluja, kuten talous- ja velkaneuvontaa. Vähävaraisille oikeusapu on ilmaista, mutta muiden asiakkaiden on maksettava palveluista oikeusapumaksu ja omavastuuosuus. Oikeusapumaksu on suuruudeltaan 70 euroa ja oikeusavun tuntipalkkio määräytyy palkkioasetuksen mukaisesti. Perusomavastuu lasketaan prosentuaalisesti hakijan käyttövarojen perusteella, ja lisäomavastuu muodostuu avustettavan ja hänen puolisonsa varallisuudesta siltä osin kuin summa ylittää 5 000 euroa.

Lisäksi erilaiset yrittäjäjärjestöt tarjoavat ilmaista konsultointipalvelua jäsenilleen. Puhelinsoitto, chat-viesti tai sähköposti riittää, ja istunnon aikana asianaja neuvoo kysyjää muun muassa työlainsäädäntöä, verotusta, reklamaatioita, tietosuojaa tai muuta asianosaisen yritystoimintaa koskevissa asioissa. Neuvontapalvelut eivät hoida oikeudellisia toimeksiantoja eivätkä laadi tai tarkasta erilaisia asiakirjoja.

Palvelun saamisen ehtona on yrittäjäjärjestön jäsenyys ja säännöllisesti suoritut jäsenmaksut. Siksi tällaisen asianajoavun käyttäminen on vain näennäisesti ilmaista, eikä se ole kaikkien kansalaisten saatavilla.

Ensimmäinen yhteydenotto lakitoimistoihin on usein maksuton

Moni suomalainen lakiasiaintoimisto tarjoaa uusille asiakkailleen ensimmäisen ilmaisen konsultaation, jossa selvitetään millaisesta asiasta on kyse, miten se voidaan ratkaista ja millä hinnalla. Kuten muutkin maksuttomat neuvontapalvelut, ne auttavat kysyjää eteenpäin ja tarjoavat ensikosketuksen asianajotoimiston palveluihin. Vaikka asiaa ei vielä yhdellä käynnillä ratkaista, on asianomaisen helpompi sen perusteella päättää, haluaako hän palkata kyseisen ammattilaisen vai ei. 

Vaikka kiire mieltä polttavan lakiasian kanssa on ymmärrettävä, kannattaa asianajotoimistoita kilpailuttaa. Hinta on yksi muuttuva osatekijä, toinen asian ratkaisussa tarvittava ammattitaito ja erikoisosaaminen ja kolmas se, miten asianajan ja asianomaisen henkilökemiat kohtaavat. 

Finlex – oikeusministeriön virallinen tietopankki auttaa alkuun

Finlex on Suomen kattavin lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön liittyvä sähköinen säädöskokoelma. Sen käyttäminen on täysin ilmaista eikä palvelu vaadi tunnistautumista tai rekisteröitymistä. Tieto on julkaistu ilman muutoksia juuri siinä muodossa, kun laki on laadittu, ja voi ajoittain olla vaikeaselkoista. Päivitetyt säädöstekstit tarjoavat kuitenkin hyvän pohjan, josta käsillä olevaa lakiasiaa voidaan lähteä purkamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *